Vara aceasta am ales ca destinatie de vacanta, litoralul din Grecia, Riviera Olimpului, o frumoasa plaja cosmopolita: Paralia Katerini. A fost o optiune buna pentru noi o destinatie accesibila si situata in apropiere de Romania.
Ne-am cazat la un hotel langa plaja, chiar in centrul statiunii, de pe balconul caruia vedeam marea, agitatia, trecatorii grabiti, simteam pulsul verii intr-o statiune foarta aglomerata.
Apa calda si curata, nisipul fin si soarele nu foarte puternic, au fost elemente cheie, motiv pentru care 3 din 7 zile am stat la plaja. In restul timpului am vizitat tot ce se putea vizita in imprejurimi, cumparand excursii de la o agentie de turism din statiunea alaturata. Pana acolo am preferat sa inchiriem o bicicleta, sa exploram imprejurimile. Pe langa restaurante, taverne traditionale sau pesacarii, standuri cu suveniruri si turisti romani, am vazut si peisaje salbatice, oferite de micile plaje ascunse printre golfuri.
Am ales sa vizitam Skiatos, mergand in croaziera spre cea mai frumoasa insula din Arhipelagul Sporadelor de Nord. In prima parte a exucrsiei am mers cu autocarul, admirand panorama orasului Pieria, intre marea Egee si poalele muntelui Litochoro (orasul de piatra).
Am ajuns la vapor si ne-am ales locuri la parter, unde Anais a tras un pui de somn. Drumul pe mare a fost plin de surprize, iar imprejurimile erau de-a dreptul „breath taking”. Peste tot in jur erau insule care se confundau cu cerul, peisaje salbatice si nepopulate, inconjurate de mare.
Am stat aici in brate cu Anais si m-am pierdut pentru ceva timp, fiind recunoscatoare naturii ca mi-a oferit momente de liniste. Am facut o paralela cu agitatia Bucurestiului, si mi-am dat seama ca locul acesta este exact ce trebuie.
Am ajuns pe insula si ne-am pierdut pe stradutele care urcau spre Turn, am admirat panorama orasului si ne-am bucurat de plimbare, mergand pe stradute inguste si intortochiate, impanzite de buticuri si magazine de suveniruri. Ne-am plimbat prin portul vechi, unde ne-am oprit sa mancam o clatita uriasa, apoi ne-am continuat drumul spre centrul orasului unde am poposit intr-un loc foarte comod, pregatiti sa asteptam ora plecarii.
Nu foarte departe de Insula Skiatos ( umbra lui Athos) am pasit pe una dintre cele mai frumoase plaje din lume, fiind fascinata de padurea de pini si micile ambarcatiuni si feriboturi asezate in armonie cu micul golfulet. Asa numita rezervatie naturala ne-a gazduit timp de o ora, facand plaja direct pe nisipul fin, ca de aur.
La intoarcere, am putut sta pe partea neacoperita a vaporului ( soarele nu mai ardea cu putere si vantul era slab). Pentru ca aceasta excursie sa fie completa, am primit cel mai frumos suvenir din apele Marii Egee, vizita unor delfini ce intoau odata cu noi, Vlad:
„Mi-ar fi placut ca Anais sa fie mai mare sa ii poata vedea”
Thesalonicul a fost o alta destinatie pe care am ales sa o vizitam, fiind la doar 80 km departare de Riviera Olimpului. Am plecat de dimineata cu autocarul, nimerind cu un grup de chinezi foarte deschisi, intorcandu-ne pe seara, dupa o zi plina.
Aici am putut vizita Turnul Alb, de unde se putea vedea Muntele Olimp, locul unde au trait fericite toate zeitatile din grecia. Legenda spune ca acest turn era inchisoare turceasca si loc de executii, de aceea si peretii patati de sange, au fost vopsiti in Alb.
Ne-am plimbat pe strazile lungi si aerisite, bulevarde intregi cu magazine de-a stanga si de-a dreapta, ajungand in inima Salonicului, numita dupa celebrul filozof, Piata lui Aristotel. Am facut turul orasului, am cumparat suveniruri, haine, dulciuri, am mancat cea mai buna inghetata, traditionalul gyros, oprindu-ne in final la o taverna unde am ales sa bem o bere rece.
Excursia noastra a fost foarte lejera, pentru ca Anais statea suspendata cand de mine, cand de Vlad, fiindu-ne usor sa colindam strazile Salonicului.
Intr-una din zile, am pierdut plecarea la Meteora, un loc superb despre care am auzit foarte multe povesti, urmatoarea excursie fiind in ziua plecarii noastre. Am ales sa compensam prin vizita orasulului Edessa si statiunii Pozar, unde am putut face baie in apa termala. In orasul Edessa am fost la cascadele ce reprezinta un tezaur pentru Grecia, fiind un loc plin de verdeata.
Izvoarele din Pozar au fost mentionate inca din antichitate (Herodot) si sunt un loc ideal pentru tratarea diferitelor boli: sistem digestiv, respirator, renal, nervos, circulator etc.
Noi am stat cu Anais in apa termala la 37 de grade dar nu mai mult de zece minute.
Cam acestea au fost cele 7 zile pline de excursii si voie buna.
Sper sa va inspire si pe voi sa explorati cu micutii vostri.