In preajma varstei de 5 luni, bebelusul isi dezvolta abilitatile de comunicare.
Este foarte important pentru ea sa fie mereu bagata in seama si sa i se rosteasca numele cat mai des, pentru a se familiariza cu acesta. Incepe sa raspunda la stimulii exteriori, gungurind, mai ales atunci cand este strigata.
Anais la aceasta varsta se recunostea in oglinda si radea copios de fiecare data cand isi vedea reflexia. Este o etapa a dezvoltarii sale pe care am luat-o in serios, pentru ca acum, micuta mea isi descoperea identitatea pentru prima oara, intelegandu-si corpul din ce in ce mai mult:
-mainile devin obiectul interactiunii cu alte persoane;
-vocea un instrument prin care isi exprima multumirea sau…micile suparari, cunoscand de altfel si vibratiile tonului vocii celor din jur.
Astfel ca, se creeaza sau nu, o bariera intre bebelus si exterior, in masura in care acesta este educat sa comunice printr-un mod sau altul.
Noi ne-am planificat vacanta in functie de varsta lui Anais, luand in calcul faptul ca aceasta calatorie in Grecia va fi un prilej bun pentru dezvoltarea abilitatilor sale de comunicare.
Asa ca, am lasat-o in bratele turistilor curiosi si entuziasmati, care o strigau pe nume de mai multe ori, pana ce micuta inceapea sa rada cu pofta. Ajunsesem sa ne plimbam prin statiune si sa ne oprim des, pentru a creea interactiuni pasagere, cu oamenii foarte deschisi, dornici sa interactioneze cu un bebelus zambitor.
Stiu ca dupa aceasta vacanta lui Anais ii va fi mai usor sa se adapteze intr-un mediu nou, va socializa si va comunica cu usurinta, oferind un feedback pozitiv celor care o baga in seama intr-un mod placut. Pot spune ca acum nu imi mai este frica sa o las in bratele altor persoane, de teama sa nu planga, ba din contra, o voi face ori de cate ori am ocazia, ajutand astfel la dezvoltarea comunicarii dinamice (un proces evolutiv).
Cu toate ca parerile-s impartite, pe de-o parte se spune ca un copil este prea mic sau prea firav sa fie plimbat, raman la ideea ca este o varsta propice excursiilor si ca acestea ajuta la dezvlotarea bebelusului. Totul ramane intiparit in memorie, si de aceea cred ca, inca de la varsta aceasta se instaleaza dorinta de explorare si deschiderea catre nou.
Vaiii…ce ochisori albastri superbi! O frumusete de fetita, sa-ti taiasca! :*
multumesc ! eu mereu ii spun „in ochii tai se vede marea!” pentru ca se mai schimba in verzui